- Galleriet
Päivi Ernkvist
17 september -5 oktober 2016

Falconet och jag
Utställning med publikation

Päivi Ernkvist gör en utställning på Kaolin som är ett samtal med 1700-talsfigurinen - i föremål och ord. Den är samtidigt en presentation av arkivstudier gjorda på Manufacture de Sèvres i Frankrike.
”Jag har modellerat föremål i vit porslinslera, tummat med fingrarna för att kommunicera en känslighet för att möta den handens kultur som genomsyrar hela 1700-talet i Europa. Utställningen är ett arkiv med text, bilder och föremål som aktualiserar dåtid och nutid oförmedlat bredvid varandra. Låda med ekollon, blad, skål, tratt, kaninöron, nålar, floristiska reliefer, antydan till servis, ekblad, lod, stämpel, ridå, solfjäder, lås etc. Utställningen är dessutom ett möte med grafisk form där jag har samarbetat med den grafiska formgivaren Lisa Olausson för den aktuella publikationen.”

Päivi Ernkvist har efter sin utbildning på Konstfacks linje för Keramik och glas haft en regelbunden utställningsverksamhet. Hon började på det legendariska galleriet Hos Petra 1973 och har ställt ut hos bland annat Doktor Glas, Svenska bilder, Nationalmuseums utställning Fem Svenska keramiker, hos Ulla och John Kandell, Mors Mössa, Galleri IngerMolin, Olle Nymans ateljéer & konstnärshem samt gjort verk för offentlig miljö tex. Sätra T-station. Parallellt med arbete i egen verkstad, projektledarskap för Statens konstråd, Craft in Dialogue/Iaspis och Stockholm konst har Päivi Ernkvist även varit verksam som curator för många utställningar, nationellt som internationellt.

Utställningen ingår som ett led i Päivi Ernkvist projekt Figurindialogen.
www.figurine-dialogue.com 
     
     
Päivi Ernkvist
Uttinivägen 5
129 38 Hägersten
Tel. 0705-30 51 30
p.ernkvist@tele2.se
   
     
     
   

Keramikgruppen Kaolin / Hornsgatan 50 118 21 Stockholm 08-644 46 00 / info@kaolin.se