- Projektrummet
Karin Östberg

tinget i sig –
funderingar i lera

Karin Östberg har sedan dryga 10 år tillbaka arbetat med ett ständigt pågående glasyrprojekt där hon har utvecklat sina egna glasyrer, krackelerande och krypglasyrer för lergodstemperatur.

Till sin utställning har hon inspirerats av en bild på den ”genomskinliga” kyrkan i Borgloon i Belgien. Byggnaden är ingen riktig kyrka, utan ett konstprojekt av två unga belgiska arkitekter; Pieterjan Gijs och Arnout van Vaerenbergh. Den är 10 m hög och väger 30 ton. Beroende på vilken vinkel man betraktade den i förändras den, från att verka nästan genomskinlig till helt solid. Karin Östberg har tidigare arbetat med väggplattor med skurna perforerade mönster, med utgångspunkt från dem hittade hon en metod att vidareutveckla dem till tredimensionella skulpturer. När de var färdigbrända överaskades hon av att upptäckten att de kunde exponeras på alla sidor, de har alltså ingen bestämd under eller översida. Objekten föreställer inget och har ingen speciell innebörd, ”de är sig själva”, men rymmer också möjligheten att förändras när betraktaren ändrar utsiktspunkt.

Karin Östberg är utbildad på Högskolan för Design och Konsthantverk, linjen för keramikkonst, i Göteborg och har sedan sin examen 1990 haft ett stort antal separat- och samlingsutställningar. Hon finns representerad hos Röhsska Museet i Göteborg, Höganäs Museum, Yingko Ceramic Museum i Taiwan, Shepparton Art Gallery Ceramic Collection och Gold Coast City Art Gallery i Australien. Hon är inköpt av bla, Statens Konstråd och Västra Götalands-regionen och har erhållit ett flertal arbetsstipendier och andra utmärkelser genom åren.


Karin Östberg

Qvidingsgatan 5E
416 51 Göteborg
Tel. 0735-82 29 57
karin.stberg@telia.com
www.oestberg.blogspot.com

 
 
     
     
     
     
   

Keramikgruppen Kaolin / Hornsgatan 50 118 21 Stockholm 08-644 46 00 / info@kaolin.se