Pernilla Norrman
22 okt - 20 nov 2005
gästutställare


 


Kaolin gästas av keramikern Pernilla Norrman från Malmö.

I ett säreget kollage av objekt och bilder nås vi av uppmaningen: “Var såsom blommorna på marken”. Hon förenar poesi och nostalgi i en egen rödlera grävd utanför Ystad. Det råa materialet med grus och orenheter formas, modelleras och ristas till växtornament och organiska bilder med en raffinerad känslighet.

Norrman har efter en akademisk bana under 90-talet utbildats vid Capellagårdens keramiklinje på Öland 1999-2001. Hon debuterade som separatutställare 2002 med en keramisk gestaltning av Isadora Duncan åt Danscentrum/Nutida Dans och visade senast förra året utställningen Blommorna... hos Galleri Noshörningen i Kalmar. Bland en handfull grupputställningar var hon i våras aktuell i The Swedish Show  en mycket framgångsrik exponering av svensk samtida keramik i Baltimore, USA.

 
Konstnären om sitt arbete:
 
Mitt arbete i rödlera har över tid allt mer kommit att utgöra ett berättande; ett slags kollage av objekt och bilder som tillsammans söker sig kring en stämning som ligger nostalgin nära. Det är ett återvändande i minnets landskap, sagans och fantasins. Något ogripbart och oåterkalleligt.
 
Växandet och blommorna återkommer och är närvarande: ömtåligt sökande, men också fyllda av kraft. Trösterikt levande.
 
Det uttryck jag eftersträvar uppstår i spänningen mellan det känsliga, den råa organiska leran och föremålens referens. Arbetet rymmer ytterligare en dimension: jag använder rödlera som jag gräver i Skåne – rakt ur sitt geologiska sammanhang. Relationen till materialet präglas också av relationen till just den
platsen – jorden ur vilken jag gräver leran. Leran används som den är, med organiska rester, grus och andra orenheter. En del av föremålen är brända i en vedeldad flamugn vid tegelbruket i Horn, Västergötland.
 
Filmaren Leo Hurwitz ”enkla” konstsyn är en formulering som jag återkommer till, för att lita till rösten i det egna arbetet: ”Art is mans way of remembering his experience and dreams”.


 

Pernilla Norrman
Roskildevägen 11B
217 46 Malmö
0736 83 67 58
pernilla_norrman@hotmail.com

 

 


KAOLIN Hornsgatan 50 - 118 21 Stockholm - 08-644 46 00